Dit is wellicht een van de meest gestelde vragen. Het is belangrijk te weten dat voor een goede maagzuurproductie en vlotte vertering ons lichaam in een gezond alkalisch evenwicht dient te zijn. Als we té zuur zijn, worden zelfs alkalische mineralen uit botten of zelfs tanden gebruikt om dat evenwicht te herstellen.

Naarmate we ouder worden, neemt de verzuring in ons lichaam in het algemeen toe. Bovendien hebben heel wat zaken in onze moderne, Westerse levensstijl een verzurend effect. Denk daarbij niet alleen aan onze voeding (oa veel vlees, zuivelproducten of bewerkt voedsel), maar ook aan stress en milieuvervuiling. Wij kunnen dus echt wel een gezonde dosis alkalisch water en alkaliserende voeding gebruiken. Vandaar ook het advies om dagelijks minimum 5 porties (verse!) groenten en fruit te eten.

Heel wat mensen drinken doorheen de dag relatief weinig water, maar tijdens het eten drinken ze wél veel. Vaak is dat omdat ze eigenlijk te snel eten, te weinig kauwen en dus het eten met water wegspoelen. Nochtans start een goede vertering in onze mond door rustig te eten en dus zorgvuldig te kauwen. Het verteringsenzym amylase, dat in ons speeksel zit, zorgt voor de eerste vertering van koolhydraten. Bovendien ga je automatisch minder eten als je beter kauwt. Wat op zich ook een voordeel is om de spijsvertering niet te overbelasten. Om deze reden raad ik meestal aan om tijdens het eten niet of heel weinig te drinken.

Tip: drink een half uurtje voor het eten een groot glas Kangen water. Op die manier breng je de maagzuurproductie op gang en krijg je een betere vertering.

Heb je chronisch last van maag- en darmen? Dan kan je best een afspraak maken voor een voedingsconsult. Mogelijk liggen voedselintoleranties of andere zaken aan de basis van deze klachten.